Cennet Annelerin Ayakları Altındadır

 

ANNEME…

Hani sessiz bi kadın vardı yaa
Saçları dagınık. Omuzları çökmüş baş örtüsü alnından kaymış
Hani şalvarıda yamalı olan
Çabuk yorulurdu hani
İlk buldugu yere oturmaya çalışan
Ama işleri bitiremedigi için hep ayakta kalmak zorunda kalan…

Hani bir kadın vardı yaa
Çocuklarını dizlerinde yatırma delisi olan
Onların saçlarını okşamaktan zevk alan
Derdini soran ama hiç derdini anlatamayan…

Hani bi kadın vardı kenarlarda
Hep gözlerden kaçan
Gururlu çekingen
Hakkını savunamazken bile utangaç…
Duydum artık yorulmuş
Resimlere bakamaz olmuş
Aglamaktan …

Kimselerin sormayışı çökertmiş diyolar onu
Yoksa yılların verdigi yorgunluk deyil
Ne bilim üzüldüm be abla
Her defasında söz verişim geldi aklıma
O nasırlı ellerini öpecem deyişim…

Neden abla
Neden insanlar ellerindekinin kıymetini bilmez
Daglar kadar sevilirken neden bir taş kadar sevmez
O kadar annesiz insanlar var ki
Neden annesine ANNEM demez…

Derneğimizin Genel Sekretri Sn.Mehmet UÇKAN Anneler gününe ilişkin duygusal bir şiirle ve Anneler günün tarihçesin edyindi ve Hz.Muhemmed (s.v.s) Cennet Annelerin ayakları altındadır.  hadisiyle aslında tarihçesine ve annelerin kıymeti ve kutsiyetine yeterince ortaya koymakta ancak bizlere genel tarihçesine yani  mayıs ayı ikinci haftasını tarihini  değerlendirerek 
    Anneler Günü kendini 1600’lü yıllarda İngilizler’in "Mothering Sunday" (Anneler Pazarı) kutlamalarında gösterdi. Hıristiyanlığın Avrupa’ya yayılmasından sonra "Anneler Pazarı" kutlamaları ruhani bir güç sayılan "Anneler Kilisesi" ni onurlandırmak amacıyla düzenlenmeye başlandı, doğurganlık ve inanç yine bir araya geldi.

İçinde bulundukları dönemde zor koşullar altında yaşayan ve çoğu zaman çalıştıkları yerlerde barınan İngilizler bu özel günde izinli sayılırlar ve tüm günlerini evlerinde anneleri ile geçirirlerdi. Hatta biraz da hıristiyan aleminin yortu geleneğinin etkisiyle olsa gerek "mothering cake" adını verdikleri bir tür pasta götürme adeti yerleşmişti.

Hıristiyanlığın Avrupa’da yaygınlaşmasından sonra bu kutlama, onlara hayat veren ve kötülüklerden koruyan ruhani bir güç sayılan "Anneler Kilisesi" ni onurlandırmak amacıyla değişti. Zamanla kilise festivali Anneler pazarı kutlamaları ile birleşerek, beraber kutlanmaya başlandı.

Anneler Günü resmi olarak ise ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde 1872 yılında kutlandı. Şair Julia Ward Howe bundan böyle her Paskalya Yortusu’nun dördüncü Pazarı’na denk gelen tarihin kendi şehrinde Anneler Günü olarak kutlanacağını ilan etti.

Philedelphia’da yaşayan Ana Jarvis adındaki genç kız, annesinin ölüm yıldönümü olan Mayıs ayının ikinci Pazar’ının tüm eyalette "Anneler Günü" olarak kutlanmasını istedi. Politikacılara, bakanlara ve iş adamlarına kendisine yardımcı olmaları için mektup yazdı.

Jarvis’in gösterdiği gayret 1911 yılında semeresini verdi ve her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar gününün Amerika Birleşik Devletleri’nin tüm eyaletlerinde "Anneler Günü" kutlanması hükümet kararıyla kesinleşti.

Böylece Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının binlerce yıl önce başlattığı gelenek 20. yüzyılın başından itibaren dünya çapında kabul görmüş oldu.
Ülkemizde ise 1955 yılından beri mayıs ayının ikinci pazar gününde anneler günü kutlanıyor.

Türkiye, Danimarka, Finlandiya, İtalya, Avustralya ve Belçika’da da aynı tarih kabul edilmesine rağmen İngiltere’de ve diğer birçok ülkede Anneler Günü ulusça belirlenen değişik tarihlerde kutlanmaktadır.

Derneğimizin Genel Sekretri Sn.Mehmet UÇKAN Anneler günü tüm annelerimize   kutlu olmasını ve yanlız bir gün değil onlar her an her gün her zaman hayatımızın en değerli ve bizleri yer yüzünde düşüne tek varlıktırlar. Anneler ağlamasın bu günde onlara vereceğimiz en büyük ve güzel hediye barış ve kardeşlik içinde yaşanabilir bir dünya vermek.

Yorumlar



  • Yazının Tarihi: 15 Kasım 2014
  • Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş:
  • Googleda Paylaş
  • Twitterda Paylaş
  • Facebookta Paylaş
Anahtar Kelime:

Bir Yorum Yazın

Başkanlarımız

Image Map

Ziyaretçi Sayacı

3665642