Son Bir Haftada 6 Gencimizi İnşaat Kazalarında Kaybettik.

Son Bir Haftada 6 Gencimizi İnşaat Kazalarında Kaybettik.
İnşaat Kazaları İle İlgili Olarak 2018 Yıllında

Özalp Saray Derneği Müdürü Fesih Yorulmaz da şunları söyledi: ”Ölümle sonuçlanan kazaların yüzde 20’si inşaat sektöründe, oluyor ve ölümleri en fazla İstanbul’da yine inşaat sektöründe meydana geliyor. Türkiye’de iş kazalarının önü bir türlü kesilemiyor. Yasal düzenlemelerin eksikliği, iş yerlerinde alınması gereken güvenlik önlemlerinin işveren tarafından maliyet olarak görülmesi, önlem ve denetim mekanizmalarının eksikliği iş kazalarında meydana gelen ölümlerin gün geçtikçe artmasına neden oluyor. Sadece Şubat ayında yaşanan iş kazalarında 183 işçi hayatını kaybetti. Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu ile özellikle tehlikeli mesleklerde “Ne iş olsa yaparız” döneminin sona erdirecek Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu geçen yıl başladı.
Pek çok işte kalifiye, usta eleman bulmakta zor . Eleman arandığında ‘ne iş olsa yaparız’ cevabı ile karşılaşılıyor, kişinin mesleki yeterliliğinden emin olunamıyor. Üstelik bilinçsiz çalışanlarla ölümlü kazalar çok sık yaşanıyor. İşte bu soruna ciddi bir çözüm getirecek Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu başladı başlamasına” Ancak Mesleklerin hizmet kalitesini. Standardize edecek ve iş kazalarını azaltacak olan Mesleki Yeterlilik Belgesi sistemini yine kâğıt kalem ve ofislerde hal oldu çalışan işçilerin aylıklarından kurs ve belge parası çıkmasından başkan bir faydası olmadı.
Ayrıca sahada da çalışan iş güvenliği elemanları ile birlikte, çalışanların iş esnasında ne kadar güvenliği çalıştığını kontrol edilmesi. Sahada denetim olmazsa bu iş ofisten yürütülemez
Bu sorumluluklar içerisinde tüm çalışanların iş güvenliği eğitimleri, sağlık kontrolleri, iş güvenliği ekipmanları ve yasaya göre tüm gereken evrakların kontrolünü yapmaktan Öteye gitmiyor. Maalesef, şirketlerimiz sadece müfettiş kontrolleri veya iş kazaları yaşandıktan sonra yasalara önem veriyor. En büyük sıkıntı olarak bunu görüyorum
Aşırı, yoğun ve fazla çalışmaktan kaynaklanan ölüm Taşeron Sistemi
Güvencesiz çalışmanın sonuçlarından biri olan bu koşullar altında çalışan işçinin hayatını, sosyal yaşantısını Kötü çalışma koşulları (uzun, aşırı, yoğun, düzensiz çalışma, gece vardiyası…) ve iş stresine dinlenememe, yetersiz uyku, kötü beslenme ve aile hayatında sorunlar da eklendiğinde işçinin dış çevresinden başlayan etki iç çevresinde yani vücudunda da sistematik olarak dikkatsizliğe neden olur .
Ve ölümler ailesini de sürükleyerek götürmekte,Yarattığı etkilerin sonuçları işçinin arkasında bıraktığı yıkımlarla görülmektedir.İşçi ölümüne “ecel” dendiği için haberdar olamamaktayız.Bu yüzden çok daha fazla ölüm olduğunu unutmamalıyız.”dedi.
Çaldıran Ajans

Yorumlar



  • Yazının Tarihi: 26 Mayıs 2022
  • Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş:
  • Googleda Paylaş
  • Twitterda Paylaş
  • Facebookta Paylaş
Anahtar Kelime:

Bir Yorum Yazın

Başkanlarımız

Image Map

Sosyal Yardımlar

Ziyaretçi Sayacı

3630413